Zit uw organisatie nog op Office 2010?

december 10, 2019
Avatar

Auteur

Semra Kurt

Bijna 10 jaar onderdeel van ons werkpatroon, maar het einde van Office 2010 is nu echt in zicht. Bent u voorbereid? De ondersteuning voor Microsoft Office 2010 zal op 13 oktober 2020 officieel stoppen.

Vanaf deze datum zullen er geen beveiligingspatches meer worden geleverd en dat betekent niet alleen dat de gebruikers met Office 2010 risico’s opleveren, maar dat het gehele IT netwerk wordt blootgesteld aan invloeden van buitenaf. Begin daarom optijd met upgraden en het inplannen van uw Exchange 2010 migratie, zodat data en mailboxen per 13 oktober 2020 voldoen aan de laatste richtlijnen.

Wat zijn uw opties?

In de basis zijn er drie manieren om beveiligd gebruik te maken van uw Microsoft Office applicaties als Word, PowerPoint, Excel en OneNote:

  • Upgraden naar Office 2016 met verlengde ondersteuning
  • Upgraden naar Office 2019 met verlengde ondersteuning
  • Overstappen naar Microsoft’s Cloud model Office 365 met een lokale installatie van uw Office applicaties en af te nemen in een maandelijks abonnement.
Download hier het volledige eBook – End of Support Office 2010 voor de stappen van het plannen van uw migratie.

Office 2016

Microsoft’s Office 2016 is in september 2015 gelanceerd voor Windows en Mac computers en zal tot 10 oktober 2020 ondersteuning ontvangen. De Extended Support zal tot 14 oktober 2025 beschikbaar zijn. Daarnaast is de beveiliging in Office 2016 aangescherpt en biedt de interface u een simplistisch design (Metro) tevens geoptimaliseerd voor touchscreens.

Ten opzichte van Office 2010 is Office 2016 beter in staat voor het uitvoeren van cloud applicaties zoals OneDrive, Skype en Yammer. Uw medewerkers kunnen op deze manier eenvoudiger samenwerken door bijvoorbeeld documenten op te slaan op OneDrive of Sharepoint Online waardoor het document in realtime door meerdere collega’s bewerkt kan worden. En dat scheelt aanzienlijk op het mailverkeer.

Een onderzoek van SoftwareONE (UK) toonde onlangs aan dat Britse werknemers bijna 30 dagen per jaar spenderen aan onnodige e-mailtaken zoals; het ‘zoeken en vinden’ van een e-mail waarbij men vaak oude e-mails herleest, het doorsturen van updates of de bekende ‘reply all’.

“SoftwareONE conducted the research as part of National Work Life Week to highlight how a better understanding of IT office suites can transform the work-life balance and productivity’’ (Mirror, 9 Oct 2019)

Office 2019

Vorig jaar werd Office 2019 gelanceerd in september 2018. Net als in Office 2016 staat deze versie ingepland voor vijf jaar ondersteuning die zal eindigen op 10 oktober 2023. Wel is het belangrijk om hierbij op te merken dat Microsoft de versie Office 2019 als een ‘one-time release’ benoemd. In dit geval zullen er geen functionaliteiten worden toegevoegd, maar wel verbeteringen en nieuwe security updates. Een ander verschil zit in de Extended Support. Microsoft biedt hier 2 jaar extra ondersteuning aan en eindigt daarbij ook net als Office 2016 op 14 oktober 2025.

Office 2019 is de eerste versie van Office die alleen op Windows 10 draait. Office Professional Plus 2019 biedt u applicaties als Word, Excel, Powerpoint en Outlook, terwijl Windows deze aanvult met Publisher, Access, Project, Visio en Skype for Business Client (vereist een Skype for Business Server of Online licentie). Hierbij valt op te merken dat OneNote verwijderd is, maar als OneNote app in Windows 10 zit (installatie van OneNote 2016 is eventueel mogelijk)

  • Zit uw organisatie nog op Windows 7? De ondersteuning zal op 14 januari 2020 officieel stoppen. Met Windows Virtual Desktop kunt u direct gebruikmaken van een geoptimaliseerd virtueel bureaublad met alle mogelijkheden die Windows 10 en Office 365 ProPlus te bieden hebben. Lees hier het volledige artikel.

Vergeleken met Office 2016 heeft Office 2019 talloze nieuwe verbeteringen gebaseerd op Office 365 functionaliteiten. Probeer de nieuwe animaties in PowerPoint met morph en zoom functies, auto-saving, automatische vertalingen of een nieuw perspectief op uw Excel data door verbeterde formules en diagrammen.

Office 365

Office 365 werd in 2011 gelanceerd en is daarbij continu in ontwikkeling. Gebruikers ontvangen elke maand automatische updates en zijn hiermee altijd voorzien van de laatste versie. Een belangrijk verschil is het user-based licentiemodel. Een licentie per gebruiker geeft toegang tot 5 apparaten (bijv. een tablet, laptop, smartphone etc).

Office 365 gaat nog een stap verder waarmee uw organisatie volledig op de toekomst is voorbereid. Zo zullen vele nieuwe applicaties en functionaliteiten alleen in de cloud worden aangeboden. Met een maandelijks abonnement opent zich een wereld aan nieuwe mogelijkheden. Het cloud platform biedt u een abonnement met de vertrouwde Office applicaties als Word, Excel, PowerPoint, Outlook en OneNote, met zowel web versies (Office Online) als volledige installaties op uw Windows of Mac apparaten. Daarbij heeft u bij een abonnement automatisch toegang tot de laatste apps voor PC, Mac, Android en IOS gepaard met een scala aan online diensten zoals OneDrive for Business (met een terabyte aan cloud opslag), Sway voor interactieve browser-based rapporten, presentaties, nieuwsbrieven en de nieuwste BI functionaliteiten voor Excel (laatstgenoemde per april 2019 beschikbaar).

Microsoft Teams

In een Office 365 abonnement zit daarnaast ook Microsoft Teams, een hub voor teamwork. Altijd, overal en vanaf elk apparaat communiceren met je collega’s. Of het nu gaat om collega’s met dezelfde functie op andere locaties of het plannen van een lokaal evenement met externe stakeholders, de nieuwe technologie in Microsoft Teams maakt het je eenvoudig:

  • Toegang tot diverse Office 365 functionaliteiten voor het delen van bestanden
  • IM zowel als in een team (groepsgesprekken) als individueel (chat) met archivering zodat alle communicatie bewaard blijft in het Teams kanaal.
  • Video-vergaderen met haarscherpe kwaliteit (desktop of onderweg)
  • Skype functionaliteiten zoals PSTN calling plans
  • Sharepoint koppeling voor archieven of het terughalen van deleted items
  • Toegang van externen uitschakelen conform richtlijnen binnen uw organisatie

Kies een Office 365 Training of de Office Quick Starts voor het ontdekken van handige functies voor het verhogen van de adoptie en productiviteit in uw organisatie.

Office 365 Consumption Analytics

Wist u dat 70% van de klanten die clouddiensten gebruiken de licenties niet monitoren. U mist hier belangrijke inzichten zoals het voorspellen van het budget en het monitoren van het verbruik zoals End User Adoption. PyraCloud maakt het inzichtelijk. Met de aanvullende Digital Supply Chain (DSC) in het platform kunt u eenvoudig op- en afschalen. Bekijk de video:

SoftwareONE helpt u graag met het detecteren van de Office 2010 installaties in uw netwerk of het direct upgraden van uw Office 2010 gebruikers.

 

Neem contact met ons op voor het bespreken van de technische vereisten.

Semra Kurt, Solution Specialist Office 365 | E-mail: semra.kurt@softwareone.com

Laat een reactie achter