Van software jungle naar SAM Managed Service

november 27, 2018
Avatar

Auteur

Lieve Geelen

De druk van nieuwe ontwikkelingen en om de concurrentie voor te blijven, zorgt voor een steeds grotere behoefte aan kostenbesparingen en efficiënter werken. Een sterk gestroomlijnd softwarebeheersproces is daarom onmisbaar geworden. Het is dan ook niet vreemd dat Software Asset Management (SAM) bij veel organisaties hoog op de agenda staat.

De afhankelijkheid van bedrijfssystemen zorgen ervoor dat goed beheer en onderhoud van essentieel belang zijn. Software portfolio beheer is daarom tegenwoordig geen nice-to-have meer maar een absolute vereiste.

Elk IT-proces is opgebouwd uit wat Lieve Geelen ‘de heilige 3-eenheid noemt: People, Processes en Technology’. Vanuit deze gedachte wordt goed portfolio beheer opgepakt.

Technologie

Om inzicht te krijgen in de technologie zowel on-premise als in de cloud, is het belangrijk om een logische en weloverwogen keuze te maken voor een Software Asset Management tool. De juiste SAM-tool uitzoeken vraagt veel tijd en geld van een organisatie. Uiteindelijk wordt de beslissing gemaakt en de tool uitgerold, maar dan. De verwachtingen zijn hoog gespannen: eindelijk is er inzicht in verbruik, contracten en licenties. De overige twee onderdelen uit de heilige 3-eenheid: People en Processes worden vergeten. De technologie heeft al te veel tijd en geld gekost.

De investering lijkt niet rendabel

Zonder People en Processes wordt het moeilijk als niet onmogelijk om de investering rendabel te krijgen. Een team van specialisten met de expertise om processen in te richten en data te analyseren is dan noodzakelijk. Met de juiste kennis, ervaring en processen wordt uw investering pas rendabel.

SAM Managed Service

Met SAM Managed Service van SoftwareONE worden alle drie de onderdelen uit de drie-eenheid meegenomen. De specialisten van SoftwareONE vertalen uw data als het ware in te nemen maatregelen en adviseren welke acties prioritair zijn. Elk kwartaal wordt er een analyse uitgevoerd. Hieruit volgen aanbevelingen waar bijgestuurd, gecorrigeerd of geoptimaliseerd kan worden. Dit kan gaan van adviezen over hoe software scherp in te kopen, welk type contract of licenties de beste keuze zijn voor uw organisatie of wat te doen om een audit goed te doorlopen. Ook wordt er gekeken naar de laatste wijzigingen en trends in de markt waardoor uw organisatie hierop voorbereid is.

People & Processes

Analyses maken en actiepunten formuleren is een specialisme dat de opbouw van inkoopcontracten, maar ook kennis over licenties, cloud consumptiemodellen en technische aspecten vereist. Het gaat over heel praktische zaken zoals hoe een SAM-tool denkt en hoe een bepaalde licentie correct geregistreerd wordt in de gekozen tool maar ook welke stappen een organisatie kan nemen om van een reactief software beheersproces naar een meer proactieve aanpak te gaan.  De specialisten van SoftwareONE hebben een uitgebreide ervaring en de meest recente kennis in huis om u te adviseren en te begeleiden bij al deze facetten.

Een service die groeit

SAM Managed Service wordt op maat gemaakt voor grotere organisaties. Er wordt gekeken naar welke leveranciers voor uw bedrijf belangrijk zijn. Er wordt gestart met een beperkt aantal software vendoren en van daaruit kan worden gegroeid.  Heeft u al een SAM-tool in gebruik? De specialisten van SoftwareONE werken net zo eenvoudig met de bestaande tools binnen uw organisatie.

PyraCloud van SoftwareONE

De meest gangbare SAM-tools kunnen ook gekoppeld worden aan ons PyraCloud platform. Hiermee heeft u direct inzicht in softwaregebruik, aankopen, contracten, licenties en de cloud consumptie van zowel server als on premise software. Via één portaal is uw software portfolio eenvoudig te beheren zowel in de (multi-)cloud als on-premise.

Anticiperen op wijzigen in de markt en beter kostenbeheer wordt voor de klant eenvoudiger met SAM Managed Service. De organisatie is gereed voor toekomst.’ Meer weten? Neem dan contact op met Lieve Geelen, Senior Software Asset Management Consultant Benelux.

 

 

Laat een reactie achter