Security Trends 2019

mei 8, 2019
Sancho Latumahina

Auteur

Sancho Latumahina

Wist u dat 93% van de bedrijven die hun data meer dan 10 dagen kwijt zijn, binnen 1 jaar hun faillissement aanvragen? Gelukkig is bij veel bedrijven beveiliging van data een vast punt op de agenda geworden.

Dataverlies kan verschillende oorzaken hebben en het maakt geen verschil of er on-premise of in de cloud gewerkt wordt. Een back-up vergeten te maken of dataverlies door diefstal, brand of een cyber attack kan grote gevolgen hebben voor uw organisatie.

Data

Data zal een steeds belangrijkere rol gaan spelen door aangepaste wetgeving en compliance normen. Hierdoor verandert er veel binnen het beleid van organisaties. Een transitie naar een moderne werkplek is vaak nog een kleine stap verwijderd. Trends van 2019 geven nu al aan dat het niet lang duurt voordat er meer netwerken gevormd worden. Deze ontstaan door de steeds verdere samenwerking tussen toeleveranciers, uitvoerders, zakenpartners en zelfs concurrenten. Data zal steeds meer onderling gedeeld worden en de verantwoordelijkheid voor een optimale beveiliging van deze data (behouden èn beschermen) krijgt steeds meer prioriteit binnen verschillende organisaties.

Andere tijden

De samenwerking tussen verschillende stakeholders en dataverwerking zet me aan het denken. Laatst tijdens een etentje vergeleek mijn tafelgenoot het proces met de afwikkeling van een aanrijding. Nog niet zo heel lang geleden stond je met z’n tweeën te bakkeleien boven een schadeformulier. Alle gegevens goed invullen en de vraag beantwoorden wie de schuldige is (soms beleven mensen een situatie totaal anders). Vervolgens moet het schadeformulier worden ingediend en is het wachten totdat alle informatie bij de verzekeringsmaatschappij is verwerkt en de schade snel wordt uitgekeerd. Als het niet te veel tegen zat duurde dit een paar weken, maar maanden wachten was geen uitzondering.

Tegenwoordig gaat het veel sneller, schade fotograferen, claim indienen en met een beetje geluk heb je het geld snel op je rekening. Tijden veranderen snel en met de beschikbare data die veel bedrijven inmiddels tot hun beschikking hebben, kan in de nabije toekomst het proces nog sneller worden afgerond. Een foto van de onbeschadigde auto wordt standaard als data opgeslagen in het persoonlijk dossier. Krijgt u een aanrijding? Het dossier wordt aangevuld met de foto van de beschadigde auto. Hierdoor kan de schade door het schadebedrijf snel worden bepaald en de verzekeringsmaatschappij meteen uitkeren. U kunt zich voorstellen dat, om dit proces te faciliteren, een goedwerkend netwerk van verzekeraars, schadebedrijven en tussenpersonen nodig is.

Veilig delen van data

Om data beveiligd met elkaar te delen is het noodzakelijk dat uw organisatie een cloudstrategie bepaalt. Regelgeving voor beveiliging (back-up en security) van data wordt steeds strikter en technologie en beveiliging steeds relevanter. Organisaties gaan nadenken over het belang van hun eigen digitale transformatie en wat de consequenties zijn. Maar dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan. De benodigde kennis ontbreekt vaak. Gelukkig hebben de specialisten van SoftwareONE deze kennis in huis en beschikken ze over diverse cloudoplossingen om uw organisatie bij deze transformatie te adviseren en de ondersteuning te verlenen bij de uitvoering.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Zoals gezegd zal beveiliging van uw data on-premise of in de cloud de komende jaren verder toenemen. Net zoals u uw data en applicaties on-premise beveiligd heeft, is dit ook noodzakelijk voor uw data en applicaties die in de cloud staan. Dit betekent dat regelmatig een back-up moet worden gemaakt met bijvoorbeeld SoftwareONE BackupSimple. Hiermee is het mogelijk om automatisch een back-up te maken van zowel uw data on-premise als in de cloud.

Wanneer u hulp inschakelt van een Cloud provider moet u zich afvragen wie, waar verantwoordelijk voor is. Op het gebied van data en beveiliging is het belangrijk om hier een duidelijk beeld bij te hebben bijv. de preventie van datalekken en gegevensverlies. Onze Solution Specialist Semra Kurt vertelt u er meer over in de Office 365 Security Assessment >

Heeft u vragen hoe u met uw organisatie de digitale transformatie zo goed mogelijk kan doorvoeren? De consultants van SoftwareONE staan altijd klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Sancho Latumahina

 

Laat een reactie achter