Optimaliseer uw Azure omgeving

september 11, 2019
Bianca van der Griend

Auteur

Bianca van der Griend

In dit artikel gaan we in op de tools die Microsoft biedt voor het beheren en optimaliseren van uw Azure uitgaven. Ook laten we zien welke optimalisatie mogelijkheden Azure biedt met Reserved Instances.

Cloud computing verschaft een basis voor het vervangen van uw oude infrastructuur in een wereld vol nieuwe mogelijkheden. Microsoft laat dit zien met haar cloud platform: Microsoft Azure

Naast de huidige infrastructuur opgebouwd uit servers, opslag en netwerken zijn er nu ook oplossingen te ontdekken voor het optimaliseren van uw databases en websites waarin gebruik wordt gemaakt van Artificial Intelligence (AI).

Het grote voordeel van cloud oplossingen is dat de cloud provider verantwoordelijk is voor de onderliggende infrastructuur. Hierdoor hoeft u zich niet druk te maken over de aankoop van correcte licenties, installaties en het beheer van on-premise systemen. Met een enkele klik opent zich een scala aan nieuwe systemen en diensten die per direct beschikbaar zijn in de cloud; flexibel in gebruik én maximale beveiliging van uw bedrijfsgegevens in één. U betaalt hierin alleen wat u verbruikt en heeft geen grote investeringen nodig voor de aanschaf van server hardware.

Tips om te starten

Op het eerste gezicht lijken cloud oplossingen eenvoudig, maar gezien de nieuwe aard van de technologie is het belangrijk om de cloud op een juiste manier te omarmen. Welke applicaties worden gemigreerd naar Azure en welke niet en welke tools zijn hiervoor geschikt?

Daarbij is het een uitdaging voor de admin om alle functionaliteiten die het Azure platform te bieden heeft op het vizier te hebben. Waarom dat belangrijk is? Elke actie in Azure kan kosten met zich meebrengen. Een onnodige draaiende VM in een hogere klasse kan voor niet ingecalculeerde kosten zorgen. Voor test doeleinden bij app developers en IT bedrijven hoeft er geen additionele server hardware te worden ingekocht, maar kan er gebruik gemaakt worden van Azure virtual machines voor testing. Let op dat de kosten niet blijven doorlopen na de test-fase.

Met de Cloud Spend Management Module in het PyraCloud dashboard heeft u een volledig overzicht van uw Azure kosten, centrale facturatie en het continue monitoren van uw Azure verbruik:

 

Zelf aan de slag?

  • Azure Pricing Calculator: een van de meest belangrijke tools voor het vooraf bepalen van de kosten voor de Azure diensten. Zo kunt u verschillende componenten combineren afgestemd op uw bedrijfsbehoeften. Dit maakt het eenvoudig in te schatten welke kosten horen bij virtual machines, opslag of SQL databases als de teller gaat lopen:

  • Azure kosten structureren: als u een Azure Enterprise Agreement heeft kunt al structuur creëren in de kosten per afdeling per contract. In de Azure EA Portal kunt u het Azure verbruik verdelen per afdeling of individuele accounts. Door deze te koppelen aan het cost center, kunt u precies zien welke afdeling een hoog verbruik heeft door de ingebouwde alerts en notificaties.

  • Azure tags aanmaken: om de afdelingen te kunnen monitoren is het belangrijk om correcte tags aan te maken op basis van de structuur in de contracten voor een compleet en volledig beeld.

  • In 2017 heeft Microsoft Cloudyn overgenomen: een oplossing voor het monitoren van al uw cloud uitgaven zoals uw Azure kosten, maar ook uw AWS en Google kosten. Onder de Cost Management tab in de Azure Portal vindt u alle functies voor het optimaliseren van deze cloud uitgaven (analyses, budget management en notificaties instellen).

  • PowerBI report: wanneer u de kosten buiten de Azure portal wilt beheren biedt Microsoft u een speciale Cost Management API voor het exporteren van data vanuit Azure.

  • Azure Hybrid Use Benefit: met de inzet van Azure Hybrid Use Benefit kunnen eindklanten met een bestaande licentie voor Windows Server en/of SQL Server (mét actieve Software Assurance) besparen doordat er geen kosten gemaakt hoeven te worden voor een licentie, alleen het daadwerkelijke Azure verbruik.
  • Reserved Instances: naast het continue monitoren en bijstellen van uw Azure uitgaven is het ook mogelijk om op ‘predictable workloads’ (bijv. LOB apps) aanzienlijk te besparen door vooraf een potje aan te maken (1 of 3 jaar). Dit doet u door middel van de inzet van Azure Reserved Instances bedoeld voor applicaties die 24/7 draaien. Als tegemoetkoming voor grotere investering kunt u tot wel 72% korting ontvangen. Voor de ‘variable workloads’ maakt u gewoon gebruik van het pay-as-you-go model (per minuut).

PyraCloud & Azure Reserved Instances

Zorg dat u IT teams op de hoogte zijn van de mogelijkheden in Azure en werk samen aan een contructieve cloud strategie. Webinars en trainingen zijn volop beschikbaar. Ook Managed Service providers als SoftwareONE kunnen u en uw IT teams werk uit handen nemen door u te begeleiden in bovenstaande punten. Kies voor AzureSimple en ontvang daarbij  24/7 Global Cloud support en het PyraCloud dashboard:

Laat een reactie achter