Voorbereid op de toenemende dataopslagbehoefte

februari 11, 2019
Yoeri Langendoen

Auteur

Yoeri Langendoen

Een voorzitter van een grote internationale organisatie heeft bedrijven opgeroepen te stoppen met naïef zijn als het om veiligheid gaat. Zijn mening is dat alle organisaties stilgelegd kunnen worden wanneer ze de beveiliging van hun IT-netwerken niet serieus nemen. Zijn duidelijke boodschap was geen waarschuwing voor eigen gewin, hij sprak uit eigen ervaring nadat een wereldwijde ransomware-aanval zijn organisatie enkele honderden miljoenen euro’s kostte. Deze aanval is alweer ruim anderhalf jaar geleden. De vraag is nu, heeft zijn oproep effect gehad op uw besluitvorming?

Dat is een voorbeeld dat een zeer grote impact heeft gehad op veel bedrijven. Over beveiliging of security van uw organisatie komen we later in dit blog terug.

Nieuwe tijden zorgen voor continue veranderingen

Met de steeds grotere behoefte aan dataopslag neemt ook het aantal aanbieders toe. Het opslaan van deze data vraagt dan ook om een andere benadering zoals het berekenen van de hoeveelheid benodigde dataopslagruimte, de opslagruimte en het managen van deze data. Oplossingen zoals Hyper-Converged Infrastructure (HCI) combineren deze informatie voor de industriestandaard servers om een software gedefinieerd IT-building-block te kunnen leveren. Deze geïntegreerde compute en storage aanbieders of hyperscales laten de traditionele manier van dataopslag steeds meer naar de achtergrond verdwijnen. Verandert uw organisatie ook mee?

Ondervangen van risico’s

Elke organisatie is bezig om risico’s te beperken. Er wordt met verschillende servers, systemen en pakketten gewerkt. Maar deze zijn aan slijtage onderhevig, gaan in de loop van de jaren minder presteren en pakketten verouderen met mogelijk dataverlies of veiligheidsrisico’s als gevolg. Uw data is met de jaren misschien nog wel belangrijker geworden en de noodzaak om voorzorgmaatregelen te nemen en aan risicospreiding te doen neemt toe. Deze risico’s kunt u verkleinen met behulp van VMware vSAN.

Kostenefficiency

De dataopslagbehoefte is voor elke organisatie verschillend, dit betekent dat ook de aankoop hiervan anders is. Maar voor alle bedrijven geldt dat er geïnvesteerd moet worden zodra de opslag vol is. Traditioneel wordt er ingekocht voor bijvoorbeeld 3 of 5 jaar en de betaling is standaard vooraf. Vaak gaat dit over grote investeringen, daardoor het niet raar is dat het aankoopproces langere tijd in beslag neemt. Dit heeft als gevolg dat medewerkers niet verder kunnen en moeten wachten totdat er weer opslagruimte op de virtuele server is.

Een van de voordelen van VMware vSAN is dat er geen investering vooraf is en medewerkers direct aan de slag kunnen. U investeert in een server, vult hem met opslagruimte en uw medewerkers kunnen meteen een paar maanden vooruit. De uitbreiding van de dataopslag gaat in stappen, u koopt pas nieuwe opslagruimte op het moment dat u deze nodig heeft, wel zo efficiënt. Hierbij is maar een één systeembeheer betrokken, degene die het datacenter beheert. In tegenstelling tot het traditionele datacenter waar zowel de systeembeheerder, als de netwerk- en storagebeheerder verantwoordelijk zijn voor de aanschaf van meer opslagruimte.  Met de vSAN zijn uw operationele kosten lager en lopen projecten geen onnodige vertraging op. Ideaal voor bijvoorbeeld een korte scrum sprint.

Optimale beveiliging, security

Een systeembeheerder heeft dagelijks een vast protocol zoals het maken van een update, patch uitvoeren, checken van de systemen, kwetsbaarheden dichten wanneer nodig om maar een aantal te noemen. De werkdruk is vaak hoog en een update of patch uitvoeren kan tussen de werkzaamheden doorglippen. Dit hoeft niet meteen desastreuze gevolgen te hebben, maar toch, u kunt het risico niet lopen. HCI vSAN is eenvoudiger in het beheer zodat de beheerder meer tijd heeft om deze werkzaamheden uit te voeren. Ik denk dat de voorzitter uit het intro van dit blog zijn beveiliging na de grote ransomware-aanval meteen heeft gemoderniseerd. Niet voor niets waarschuwt hij voor naïviteit en het belang van een goede beveiliging van uw systemen.

‘Je kunt blijven doen wat je altijd gedaan hebt, met dezelfde resultaten. Maar vergeet niet dat de markt aan het veranderen is. Maak uw organisatie gereed voor de komende jaren. Verander mee en pak de trein voor deze nieuwe reis.’ Yoeri Langendoen, Solution Sales Specialist bij SoftwareONE  adviseert u graag over VMware virtualSAN.

Interview met Mohammed Hachache, Techdata en Yoeri Langendoen, SoftwareONE 

Laat een reactie achter