9 Juli 2019 | SQL Server 2008/2008 R2 EoS

maart 26, 2019
David Mathesz

Auteur

David Mathesz

Op de agenda van bijna alle organisaties staan beveiliging en compliance dit jaar op de eerste plaats. Dat is niet voor niets. De tijd dat een optimale en up-to-date beveiliging van uw serveromgeving een luxe is, behoort al lang tot het verleden.

Het is dan ook niet voor niets dat Microsoft tijdig met de aankondiging is gekomen dat er na 10 jaar afscheid genomen wordt van de SQL Server 2008/2008 R2. Het einde is inzicht. Op 9 juli 2019 is het zover en dan stopt Microsoft met de extended support van deze producten. SoftwareONE deed een analyse over 100,000 servers die uitwezen dat 43% van de SQL Servers momenteel nog op SQL Server 2008/2008 R2 draait. Een grote uitdaging lettend op het uitvoeren van een complex en tijdrovend migratieplan.

De End-of-Support van SQL Server 2008/2008 R2 heeft serieuze consequenties voor uw organisatie en de kwetsbaarheid van de beveiliging van uw data. Het nemen van maatregelen is daarom noodzakelijk om zo uw data veilig te stellen. De gevleugelde uitspraak ‘de vraag is niet of uw organisatie slachtoffer wordt maar wanneer’ benadrukt de urgentie van een optimale beveiliging nog eens duidelijk. Dat u stappen moet gaan ondernemen voor uw organisatie is onontkoombaar.

De risico’s op een rij

Vier redenen waarom het belangrijk is dat uw organisatie actie onderneemt voordat de beveiligingsupdates op 9 juli 2019 stoppen. SoftwareONE zet de belangrijkste risico’s voor u op een rij:

Beveiliging

Een unpatched server is kwetsbaar voor cybercrime en staat op de eerste plaats van beveiligingsrisico’s.

Compliance

Niet nakomen van regelgeving en wettelijke voorschriften van beveiligingsrisico’s geldend binnen uw branche. De complexe licensering van SQL zorgt vaak voor dure en onverwachte kosten tijdens een software audit.

Licenties

Het beheer van SQL licenties is complex en kostbaar. De kennis die hiervoor nodig is om dit in eigen beheer uit te voeren, wordt vaak onderschat waardoor, wellicht onbewust, de kans bestaat dat uw beveiliging niet optimaal is.

Ondersteuning

U ontvangt geen support en patches meer van Microsoft of uw Service Provider zodra de ondersteuning van de SQL Server 2008/2008 R2 op 9 juli 2019 eindigt.

Mogelijkheden

 Hoe zorgt u dat uw organisatie beveiligd is en blijft. Hieronder vindt u een aantal mogelijkheden:

  • Upgrade uw server naar de laatste versie: SQL Server 2017. Het is mogelijk om bepaalde SQL 2008/2008 R2 Servers nog te upgraden naar de laatste versie. Dit kan via Software Assurance (dit is vaak zonder extra kosten). Overleg met uw accountmanager of een upgrade van de server voor uw organisatie tot de mogelijkheden behoort en wat de nieuwe datum wordt tot wanneer deze beveiligd is.
  • Transformatie: refactoring of het herbouwen van uw huidige applicaties waardoor u gebruik kunt maken van PaaS (Platform-as-a-service)
  • Migratie naar Azure: de ondersteuning voor uw SQL Server 2008/2008 R2 wordt tot 2022 verlengd als uw server naar Azure wordt gemigreerd. Upgrade uw servers daarom tijdig naar Azure, zodat u verzekerd bent van gratis Extended Security Support voor de komende 3 jaar. SoftwareONE zorgt met PyraCloud tevens voor de zichtbaarheid van uw Azure-consumptie. De Cloud Spend Management module biedt inzichten om structureel uw kosten te verlagen.
  • U kunt ook kiezen voor de betaalde Extended Support voor SQL Server 2008/2008r2. Let wel op dat de prijs elk jaar zal verdubbelen.

Kom in actie

Voordat u een besluit neemt met betrekking tot het updaten of migreren van uw SQL Server is het goed om een assessment uit te voeren voor het vaststellen van de geïnstalleerde versies/edities van de SQL servers databases. Uw SQL licenties kunt u terugvinden in PyraCloud voor het in kaart brengen van uw licentiepositie.

Wilt u meer informatie over het optimaal beveiligen van uw SQL Server 2008/2008 R2 en de volgende stappen die u voor uw organisatie moet nemen?

  1. Registreer en bekijk de on-demand webinar ‘Discovery & Entitlements: Why is it so Easy to Overlook Critical Software Asset Management (SAM) Data?’
  2. Neem contact op met SoftwareONE Technology Services Consultant, David Mathesz.

 

 

Laat een reactie achter